30 Eylül 2014, 11:31 - 
Mahremiyet Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?

Mahremiyet Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?

Terbiyeyi; yol yordam bilme, hayâ sahibi olma, ahlaki tavırları bilme olarak nitelendirdiğimizde, bu öğelerin hepsinin içinde mahremiyet bilgisi öğretilerinin mevcut olduğunu görürüz

Çocuklar aileleri içerisinde dünyaya gelirler. Kendi anne ve babalarıyla beraber hayatın her alanına hazırlanırlar. Bu nedenle her çocuğun ilk eğitim durağı kendi ailesidir. Mahremiyet eğitimi için de durum böyledir.

 

Hayatta alınması gereken en önemli eğitimlerin içerisinde, yaşamın her alanına sızacak, yer alacak kadar önemli olanlardan birisi de mahremiyet eğitimidir. Peki, mahremiyet eğitimi hayatın her döneminde yaşamsal, duyusal ve duygusal öğeler içeriyorsa bu eğitime ne zaman başlanmalıdır?

 

Çocuklara verilen çeşitli eğitimlerde -bu sorumluluk eğitimi olabilir, duygu-duyu eğitimi olabilir- ne zaman başlanmalı, çocuğun hangi evresinde olmalı sorusu geç kalmamak adına gündeme getirilmeli ve belki de mahremiyet eğitiminin en kilit noktasını oluşturmalıdır. Çünkü birçok eğitim gibi mahremiyet eğitimi de yaşamın ilk yıllarında sınırları çizilmesi gereken bir eğitimdir. Ve hatta edinilmediğinde, telafisi çok zor olan bir eğitimdir.

 

Batı kültüründe, mahremiyet eğitimi yerine "cinsel eğitim" lafzı ifade edilir. Lakin cinsel eğitimin mahremiyet eğitimiyle ilgisi yoktur. İslam kültüründe Mahremiyet eğitimi cinsel eğitimden daha kapsamlı ve daha farklı ele alınır.

 

Mahremiyet; gizli olma durumu, gizlilik anlamlarını taşır. Mahrem kelimesi ise, Arapça "haram" kelimesinden türemiştir.  Bu manalardan yola çıkarak, bu eğitimin anne karnında başladığını söyleyebiliriz. Nitekim birçok âlim "İlk medrese rahimdir" der.

 

Bugünkü tıp dünyasının geldiği noktada anne karnındaki bir ceninin, annenin duyduğunu duyup, hissettiğini paylaştığı aşikarane bir biçimde gözler önüne serilmiştir. Böylece bebeğin, hayata dair ilk ilhamları anne karnında keşfetmiş olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Bugün itibariyle, rahimdeki dört aylık bir bebeğin anneden gelen stres dalgalarını algıladığını görebiliyoruz ve buradan hareketle insanın ilk bilinçaltı bilgilerinin anne karnında oluştuğunu söyleyebiliyoruz.

 

Annenin cenine gönderdiği imgeler bebeğin bilinçaltını oluşturur. İleriki yaşam yıllarında da insan, "inanç" olarak bu bilgileri kullanır. Yani yaşamımızda "inanç" larımız olarak belleğimize atılan ilk tohumlar ana rahminde şekillenir.

 

Bu yüzden ilk adım olarak; çocuğun geleceğe dair tutum, davranış, duyu, düşünce ve manevi bozulmalara uğramaması için anne adayının çok doğru bir gebelik geçirmesi gerekir.

 

Yapılan bir araştırmada gebe bir kadının davranışları takip edilirken, aynı anda rahimdeki bebeğinde davranışları takip edilmiş. Sonuçlar gerçekten şok edici: Anne yemeğini yerken, bebeğin ağzını açıp kapattığı; anne yüzerken bebeğin de yüzme benzeri hareketler yaptığı; anne hayal kurarken bebeğin de hayal kurar pozisyonlara büründüğü ultrason aracılığı ile gözlemlenmiş.

 

Bu aslında birçok noktada bize şu fikri vermekte; annenin maddi-manevi titizlikleri ve hassasiyetleri de bebeği henüz anne karnındayken etkilemeye başlar. Çocuk mahremiyeti annesinin davranışlarıyla taa doğmadan önce öğrenir.

 

İmam ?ı Gazali' ye 8 aylık bebeğini getiren bir anne, bebeğini ne zaman terbiye etmesi gerektiğini sorar. İmam-ı Gazali'nin verdiği cevap hamilelik evresinin önemini vurgulamak adına çok önemlidir: "Çok geç kaldın!"

 

Terbiyeyi; yol yordam bilme, hayâ sahibi olma, ahlaki tavırları bilme olarak nitelendirdiğimizde, bu öğelerin hepsinin içinde mahremiyet bilgisi öğretilerinin mevcut olduğunu görürüz.  Mahremiyet eğitiminin diğer kritik dönemleri ise, 3 yaştan başlayan 5 yaşa kadar süren "cinsel devinsel dönem" ve "adölesans" (ergenlik) dönemleridir.



YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Araştırmacı Yazarlar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER Serap BUHARALI HABERLERİ
VİDEO GALERİ
 
YAZARLARIMIZ
Y
Metin ALKAN
ZEKAT , FİTRE VE ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR?
Y
ferit karasu
YÜREĞİM DEKİ ŞEHİR
Y
Nurcan CANKORU
MENZİLE
Y
Mehmet GÖÇMEZ
ANMAK MI ANLAMAK MI
Y
SERDAR BOZDOĞAN
TARİH BİZİ ÇAĞIRIYOR BİZDE TARİHE YENİDEN ÇAĞ AÇTIRIYORUZ
Y
Pınar SÖNMEZ
AŞK BİR NOKTA
Y
Hatice BAŞKAN
KADINSIN
Y
Fatmanur KUŞ
SU GİBİ AZİZ OL EVLADIM
Y
Duygu Gürses DİKEN
MALINI BAĞIŞLAYAN ELBETTE KURTULUŞA ERMİŞTİR..
Y
Zeynep DEMİR
önce sela, sonra adın okunur minarelerden.
Y
Ayhan KÜFLÜOĞLU
Eşyayı gösteren Rabbimiz’in varlığı, o eşyadan daha zahir ve kesin
Y
Nur KABADAYI
Umut Ederek Yaşamak
Y
Büşra ŞENTÜRK
Sen Kaderim Misin
Y
Büşra Nur GECE
Mabede İsmet; Meryem'e Betül Sıfatı Yakışır...
Y
Merve DİKİCİ
TEVEKKÜL KIL
Y
Ebru ATA
KIYIYA İNSANLIK VURDU
Y
Mustafa KAYALI
ZAMAN VE MEKÂNDA KIBLEMİZ
Y
Türker ELMAS
NUR ve HAKİKAT AVCILIĞI
Y
Nagihan ZENGİN
Ademiyetten Kemaliyete İrfan Yolculuğu
Y
Öznur MACİT
bir b/akış bir yürüyüş (04,05,14 Eskici dergi yayınlandı)
 
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
BİR DOST PENCEREMDEN TÜRKİYEDE HANGİ NURCU KOLLARI FETÖYE DESTEK VERİYOR 2022 RAPORU VE BELGELERİ REFERANDUM SEÇİMLERİ ÖNCESİ BOMBADA FETÖNÜN PARMAK İZLERİ!!! (1)
 
KONUK YAZARLARIMIZ
K
İsmail GENÇ
İnsanız ve İnsanlığı Özlüyoruz
K
Emrah POLAT
Vahametlerle İmtihan ve Müracaat
K
Mehmed ESMER
Kubbetüs Sahra'yı tanıyacağız
K
Elif NİSA
Gerçekten İnsan Azar
K
Elif MUSLUOĞLU
Cemâli Bâ Kemâle Seyredelim
K
Fikriye AYYILDIZ
GAFLET
K
Merve YAĞMUR
ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ
K
Fuat TÜRKER
Münafıklar Kavramıyorlar!
K
Hüray BOZBIYIK
TESETTÜRÜN VERDİĞİ HUZUR
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir, “Allah var, problem yok!” adlı kitabında, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Allah'a dayanıp, O'na güvenen insanların bir şekilde aydınlığa kavuşacaklarının farkındalığını oluşturuyor zihinlerde…
 
E-POSTA LİSTESİ
 
FOTO GALERİ
 
ANKET

Web Sitemize Nasıl Ilaştınız?




 
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry

Sitemizde yayınlanan haberlerde basın ahlakına, hukuk ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağımıza söz veririz. Yazarlarımızın yazılarıyla ilgili her türlü sorumluluk kendilerine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

Adres : Sizde Araştırmacı Yazarlara Katılabilir Çalışmalarınızı Yayınlatabilirsiniz! arastirmaciyazarlar@gmail.com a Ad Soyad ve Yazar Resminizle birlikte gönderin değerlendirelim