24 Kasım 2015, 10:56 - 
Zamanın Kölesi Olmak

Zamanın Kölesi Olmak

Son dönemlerde anne ve babaların çocukları ile ilgili yaptıkları eleştirilerin çoğu televizyon ve internet başından saatlerce kalkmadığı yönünde

Son dönemlerde anne ve babaların çocukları ile ilgili yaptıkları eleştirilerin çoğu televizyon ve internet başından saatlerce kalkmadığı yönünde. Aslında yetişkinlerin zaman ile ilişkisine bakıldığında bunun çok da şaşılacak bir durum olmadığını düşünüyorum.

Bir davete, eğitime, yemeğe hep söylenenden geç gidilen bir toplulukta ne zamanın yönetiminden ne de iç disiplinden söz edilebiliriz.

Günlük işlerimizi şöyle bir gözden geçiriyor olsak, aslında zamanın kölesi olduğumuzu da görebileceğiz. Hadi İstanbul’da bu  “koşturma” ve “bekletme” halinin bir karşılığı var. Trafik gibi, mesafe gibi, beklenmeyen durumlar gibi… Oysa söz ettiğim hal, sadece İstanbul’un resmi değil ki… Küçük yerlerde bile düğünler, davetiyede yazandan saatler sonra başlar.

Durumun bir de erdemli olan davranışı cezalandırma boyutu var. Gidilecek bir davette, başlayacak bir eğitimde gecikenleri bekleyerek, erken gelene bir sonrakinde erken gelmeme sebebi de vermiş oluyoruz. Oysa tam saatinde başlıyor olsa her şey, insanlar da bir süre sonra bu disipline kendilerini alıştırıyor olurlardı.

Böyle bir çarkın içinde “çocuk” ve “zaman yönetimi” kavramlarının bir araya gelebilmesi için bizzat yetişkinlerin bu disiplini elde ediyor olmaları lazım. Yaşamadığımızı aktaramadığımızı düşünürsek eğer, uzun yıllar bundan şikâyet etmeye devam edeceğiz demektir.

Protokol gelmeden başlamayan davetler, geç başlayan dersler, söylenen saatte buluşma yerinde olmayan arkadaşlar, ekran başından kalkmayan gençler de varlığını koruyacak demek yani uzun yıllar.

Bu sebeple çocukların küçük yaşlarından itibaren zamanla ve saatle tanışması gerekir. Bu hem çocuğun şimdiki zamanı anlamlandırması için önemli, hem de zamanı yönetebilmesi için. Ancak zamanın farkında olan bir çocuk, ekran başında kaldığı vakitlerin hesabını yapabilir.

Dışarı çıkmanın, ekran başında kalacağı sürenin, gidilecek yerin bir netliği olduğunda öncesini planlayabilir bir insan. (Elbette normal durumlardan ve irademiz dahilinde olandan bahsediyorum.)

İbadetlerimizin de zamanı tüketmek değil, değerlendirmek üzere yol almamızı isteyen seyri bunun altını çiziyor aslında. Ne yaparsak yapalım, ne kadar yoğun olursak olalım, o vakitler arasında kılınamayan namaz “ kaza” hanesine yazılmaya mahkum oluyor. İmsak ve akşam arası oruçlu kabul ediliyoruz ve akşam ezanından hemen önce kendimizi sofranın başında buluyoruz. Mesele bu durumu bütüne yayabilmekte.

Zamanı yönetememe halimizin nesilden nesile aktarılan bir durum olmaktan çıkarmak istiyorsak, zamanla ilişkimizi gözden geçirmeliyiz. Ve de çocuğumuza zamanla ilgili bir bilgi verip vermediğimizden. “Saat tam 2’ de ( ya da küçükler için büyük olan buraya geldiğinde ) dışarı çıkacağız inşallah “ deyip bu sözün arkasında durmak, bu iradeyi kazanması için atılmış önemli bir adım olacaktır çocuk için. Hem nazarındaki güvenimiz pekişecektir hem de onu zamanın kıymetiyle tanıştırmış olacağız böylelikle.

Çocuğun iradesini kullanmadan, sadece baskıyla yapacağı her eylem, sizin yanınızda olmadığınızda o davranışın devam edeceğinin göstergesi.

Yani en başa dönecek olursak, ekran başından çocuğunu kaldıramadığından şikâyet edenler, çocuklarını zaman kavramıyla dolayısıyla iradeleriyle bir an evvel tanıştırmalı. Yoksa hep çatışma ile tüketmeye devam ederler verilen zamanı.

yazının devamı için;

http://www.gazetevahdet.com/zamanin-kolesi-olmak-3959yy.htm



YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Araştırmacı Yazarlar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER Tuğba Akbey İNAN HABERLERİ
VİDEO GALERİ
 
YAZARLARIMIZ
Y
Metin ALKAN
ZEKAT , FİTRE VE ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR?
Y
ferit karasu
YÜREĞİM DEKİ ŞEHİR
Y
Nurcan CANKORU
MENZİLE
Y
Mehmet GÖÇMEZ
ANMAK MI ANLAMAK MI
Y
SERDAR BOZDOĞAN
TARİH BİZİ ÇAĞIRIYOR BİZDE TARİHE YENİDEN ÇAĞ AÇTIRIYORUZ
Y
Pınar SÖNMEZ
AŞK BİR NOKTA
Y
Hatice BAŞKAN
KADINSIN
Y
Fatmanur KUŞ
SU GİBİ AZİZ OL EVLADIM
Y
Duygu Gürses DİKEN
MALINI BAĞIŞLAYAN ELBETTE KURTULUŞA ERMİŞTİR..
Y
Zeynep DEMİR
önce sela, sonra adın okunur minarelerden.
Y
Ayhan KÜFLÜOĞLU
Eşyayı gösteren Rabbimiz’in varlığı, o eşyadan daha zahir ve kesin
Y
Nur KABADAYI
Umut Ederek Yaşamak
Y
Büşra ŞENTÜRK
Sen Kaderim Misin
Y
Büşra Nur GECE
Mabede İsmet; Meryem'e Betül Sıfatı Yakışır...
Y
Merve DİKİCİ
TEVEKKÜL KIL
Y
Ebru ATA
KIYIYA İNSANLIK VURDU
Y
Mustafa KAYALI
ZAMAN VE MEKÂNDA KIBLEMİZ
Y
Türker ELMAS
NUR ve HAKİKAT AVCILIĞI
Y
Nagihan ZENGİN
Ademiyetten Kemaliyete İrfan Yolculuğu
Y
Öznur MACİT
bir b/akış bir yürüyüş (04,05,14 Eskici dergi yayınlandı)
 
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
BİR DOST PENCEREMDEN TÜRKİYEDE HANGİ NURCU KOLLARI FETÖYE DESTEK VERİYOR 2022 RAPORU VE BELGELERİ REFERANDUM SEÇİMLERİ ÖNCESİ BOMBADA FETÖNÜN PARMAK İZLERİ!!! (1)
 
KONUK YAZARLARIMIZ
K
İsmail GENÇ
İnsanız ve İnsanlığı Özlüyoruz
K
Emrah POLAT
Vahametlerle İmtihan ve Müracaat
K
Mehmed ESMER
Kubbetüs Sahra'yı tanıyacağız
K
Elif NİSA
Gerçekten İnsan Azar
K
Elif MUSLUOĞLU
Cemâli Bâ Kemâle Seyredelim
K
Fikriye AYYILDIZ
GAFLET
K
Merve YAĞMUR
ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ
K
Fuat TÜRKER
Münafıklar Kavramıyorlar!
K
Hüray BOZBIYIK
TESETTÜRÜN VERDİĞİ HUZUR
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir, “Allah var, problem yok!” adlı kitabında, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Allah'a dayanıp, O'na güvenen insanların bir şekilde aydınlığa kavuşacaklarının farkındalığını oluşturuyor zihinlerde…
 
E-POSTA LİSTESİ
 
FOTO GALERİ
 
ANKET

Web Sitemize Nasıl Ilaştınız?




 
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry

Sitemizde yayınlanan haberlerde basın ahlakına, hukuk ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağımıza söz veririz. Yazarlarımızın yazılarıyla ilgili her türlü sorumluluk kendilerine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

Adres : Sizde Araştırmacı Yazarlara Katılabilir Çalışmalarınızı Yayınlatabilirsiniz! arastirmaciyazarlar@gmail.com a Ad Soyad ve Yazar Resminizle birlikte gönderin değerlendirelim