Araştırmacı Yazarlar | Yazarlar

KİBİRİN ZARARLARI-4

30 Ağustos 2021, 16:28

              KİBİRİN ZARARLARI-4

      Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

   Kibir değdiği yerleri çürütür, geçtiği yerleri kurutur. En masum, en safî halleri bile kirletir, bulandırır. Renkten renge, şekilden şekle girer, bazen tevazu kılıfına bürünür, bazen cömertlik, bazen cesaret... Hangi renge, hangi şekle girerse girsin hâkim renk hep kibir olarak durur.  Kibirlinin dilinden tevazu sözcükleri lafzen dökülür, ama hakikatte dökülen kibir parçacıklarıdır. Kibir, lâfzı bir hastalık olmaktan ziyade kalbi bir hastalıktır. Tevazu ahlâkı kalplerde kök salmamışsa kibir habis bir ur gibi bütün kalbi ve bedeni sarar. Böyle olunca da hayatin kontrolü kibir hükümdarının eline geçer.

   Kibrin, İslâm kimlikli bir Müslüman'da bulunması laik  seküler modern çağdaş kimlikli bir insanda bulunmasından çok daha yaralayıcıdır. Çünkü İslâm'ı din/hayat tarzı olarak kabul etmemiş bir insanda tekebbürün olması benimsediği hayat tarzı gereği anlaşılabilir bir durumdur. Hayat tarzı ve inana bakımından onun tercihi bellidir. Tercih ettiği hayat tarzında tevazuu olsa da olur, olmasa da olur. Onun nazarında bu, çok da rahatsız edici bir durum olmayabilir.

   Diğer taraftan Kur'ân-ı Kerim de kendilerini büyük görmeleri sebebiyle laf dinlemeyen, halktan yüz çeviren geçmiş ümmetlerin gülünç halleri ve bu hal sebebiyle başlarına gelen felaketler veciz bir ifadeyle anlatılmış, kibirleri cehennemlik olmalarının sebebi olarak gösterilmiştir. Nitekim Cenâb-ı Hakk muhtelif âyetlerde, “Büyüklük taslayanların yeri cehennem değil midir? (Zümer Sûresi, 60)”, “...Kibirlenenlerin yeri ne kötüdür!” (Zumer Süresi 72. Mümin Sûresi 76, Nahl Sûresi 29). “Siz kendinizi övmeyin, kimin muttaki olduğunu Allah daha iyi bilir.” (Necm Sûresi, 32) buyurmuş ve Müslümanların “ben şöyleyim, ben böyleyim” diye söze başlamalarını, kendilerini övmelerini men etmiştir.

   Fakat hayatının tamamını terbiye edici Rabb'ın tedrisinden geçirmiş ya da geçirmesi gereken bir Müslüman'ın kibirden, değil esintiler, enstantaneler bile taşıması helâkine yeterli bir sebep olabilir.

   Kişinin kendini mütevazı görmesi de başka bir kibir göstergesidir. Bir insan kemâlât hususunda kendini ne kadar dolgun ve doygun hissediyorsa o kadar ham ve çiğ demektir. Çünkü manen ve ahlâken kâmil olmanın sınırı yoktur. Kişi ilim öğrendikçe cehaletinin boyutlarını da öğrenmiş olur. Kemâlâtin ilk adımı kendim bilmek, haddini bilmektir. “Kişi kendini bilmek gibi irfan olmaz " denir. Elhak doğrudur, zira kendini bilmenin bir adım sonrası Hakk’ı bilmektir. Hakk’ı bilmek irfandır, tekebbürse tuğyandır. Kemâlâtı kendilerine bağışlayan, kusurları başkalanna yakıştıran müstekreh ahlâklı insanların suare-matme teatrel gösterilen tamamıyla kara mizahtır. “Kendimdeki mükemmelliği mütevazı olmama borçluyum.” ironisi aslında onların paradoksal kimliklerini ortaya koyar.

   Böbürlenme, kendim beğenme ve çok defa bir fâikiyet mülâhazası içinde bulunma diyebileceğimiz  kibir, kişinin, bir kısım farklı özellikleri varmış gibi davranması, oturuşu-kalkışı, nefes alıp verişi, el-ayak hareketleri ve mimikleriyle hep bir farklılık peşinde bulunması, farklılık soluklanması, üstün bir karakter olduğunu ifade etmeye çalışması gibi tavırlarla bencilliğin (egoizm) dışa vurması sayılan bir çeşit cinnet ve ruhî bir rahatsızlıktır. Bu mütekebbirin hiçbir fikri, hiçbir işi hiçbir tavrı normal değildir. Hareket ve davranışlarında hep çalımlıdır Sürekli fâikiyet mülâhazalarıyla oturur kalkar.

   “Kibirli insan hakka kapalı, insanlara kapalı, hikmete kapalı, ilâhî mârifete kapalı; şeytana açık, küfre açık, halk nazarında menfur, riyâ, süm’a, hıkd u haset gibi İblis kaynaklı mesâvi bir bahtsızdır.” Bu tür bahtszlardan şimdiye kadar iflâh olan görülmemiştir. Aksine hayatını kibir ve gurur zeminine bina edenlerin akıbetler hep küfürle noktalanmıştır.

   Kalben çürümüş insanlar, düştükleri derekenin farkına varamazlar. Hassaları fitrî ve insanı işlevlerim ifa edemez. İslâmî terminolojileri dillerinden düşürmezler ama hal ve tavırları tamamen kibre uyarlanmıştır. Konuşurken sözlerini değil seslerini yükseltirler. Sözlerini yükseltseler de hilâf-ı hakikat konuşurlar. Başkalarına söz bırakmamacasına etraflı ve derinlikli konuştuklarını vehmederler.

Riyakârane davranıp kelâma, süse, hitabete çok özen gösterirler. Konuşurken bir sığırın ot yerken ağzını eğip bükmesi, dilini dolaştırıp durması gibi dillerim eğip bükerler.15 Hakikate kulak vermezler. Müstağni halleri hiç eksik olmaz üzerlerinden. Kendilerine çok büyük önemler atfedilmesini, fazlaca ilgi gösterilmesini, bol bol iltifatlar yağdırılmasın isterler. Bunun için de seçkin ve ayrıcalıklı bir yere sahip olmak için var güçleriyle mücadele ederler. Allah CC selamı berketi Rahmeti üzerinize olsun.                  METİN ALKAN

                                                   EĞİTİMCİ YAZAR

1. Buhari, Kalem Suresi Tefsiri; Müslim, Kitabu’l Cennet, 13

2. İbn-i Hişam; IV, 42.

3. Müsned, IV, 134.

4. İmam Gazzali, İhyay-ı Ulumuddin III, s. 236-309

5.Günay Bayburtlu Kesler, Son Elçi Hz. Muhammed ve O’nun Rehberliğinde Hayat, s.98, Çıra Yayınları, İstanbul, 2010

6. Ekrem Sağıoğlu, İlim Beldesinin Kapısı Hz. Ali, Yasin Yayınevi, s. 331, İstanbul, 2005.

7. http://www.fetva.org/Hutbeler/kibir_tevazu.htm

8. İbn Mace, Mukaddime, 9; Müslim, İman, s. 148-149.

9. Müslim, İman, 39.

10. http://www.fetva.org/Hutbeler/kibir_tevazu.htm

11. Heyet, İlmihal, İslam ve Toplum, II, s. 517-518, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 2005

12. Misalli Büyük Türkçe Sözlük, Kubbealtı Yayınları, İstanbul.

13. İbrahim Tenekeci, Yeni Şafak Gazetesi, 29 Ağustos 2012

14. Arif Nihat Asya, Dualar ve Aminler, Naat Şiiri, Ötüken Yayınları, İstanbul

15. Ahmed bin Hanbel, Müsned

16. Buhârî, Kalem Sûresi tefsiri; Müslim, Kitabu'l-Cennet, 13

17. Müslim, İman 14; Buhârî, İman 3.

18. Heyet, İlmihal, İslâm ve Toplum, II, s. 501, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 2005

19. Gazzalî, İhyâ, III, 166

20. Heyet, İlmihal, İslâm ve Toplum, II, s. 501, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 2005

21. http://www.fetva.org/Hutbeler/kibir_tevazu.htm

22. Müslim, Birr, 38

 

 

 

 

Araştırmacı Yazarlar
 Araştırmacı Yazarlar internet sitelerinde yayınlanan haberler ve köşe yazılarının tüm hakları Araştırmacı Yazarlar Yayın Grubuna aittir. Kaynak gösterilerek dahi haberin veya köşe yazısının tamamı yazılı izin alınmaksızın kullanılamaz. Sadece alıntı yapılan haberin veya köşe yazısının bir bölümü, alıntı yapılan habere/yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.
ÖNCEKİ YAZILARI
VİDEO GALERİ
 
YAZARLARIMIZ
Y
Metin ALKAN
ZEKAT , FİTRE VE ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR?
Y
ferit karasu
YÜREĞİM DEKİ ŞEHİR
Y
Nurcan CANKORU
MENZİLE
Y
Mehmet GÖÇMEZ
ANMAK MI ANLAMAK MI
Y
SERDAR BOZDOĞAN
TARİH BİZİ ÇAĞIRIYOR BİZDE TARİHE YENİDEN ÇAĞ AÇTIRIYORUZ
Y
Pınar SÖNMEZ
AŞK BİR NOKTA
Y
Hatice BAŞKAN
KADINSIN
Y
Fatmanur KUŞ
SU GİBİ AZİZ OL EVLADIM
Y
Duygu Gürses DİKEN
MALINI BAĞIŞLAYAN ELBETTE KURTULUŞA ERMİŞTİR..
Y
Zeynep DEMİR
önce sela, sonra adın okunur minarelerden.
Y
Ayhan KÜFLÜOĞLU
Eşyayı gösteren Rabbimiz’in varlığı, o eşyadan daha zahir ve kesin
Y
Nur KABADAYI
Umut Ederek Yaşamak
Y
Büşra ŞENTÜRK
Sen Kaderim Misin
Y
Büşra Nur GECE
Mabede İsmet; Meryem'e Betül Sıfatı Yakışır...
Y
Merve DİKİCİ
TEVEKKÜL KIL
Y
Ebru ATA
KIYIYA İNSANLIK VURDU
Y
Mustafa KAYALI
ZAMAN VE MEKÂNDA KIBLEMİZ
Y
Türker ELMAS
NUR ve HAKİKAT AVCILIĞI
Y
Nagihan ZENGİN
Ademiyetten Kemaliyete İrfan Yolculuğu
Y
Öznur MACİT
bir b/akış bir yürüyüş (04,05,14 Eskici dergi yayınlandı)
 
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
BİR DOST PENCEREMDEN TÜRKİYEDE HANGİ NURCU KOLLARI FETÖYE DESTEK VERİYOR 2022 RAPORU VE BELGELERİ REFERANDUM SEÇİMLERİ ÖNCESİ BOMBADA FETÖNÜN PARMAK İZLERİ!!! (1)
 
KONUK YAZARLARIMIZ
K
İsmail GENÇ
İnsanız ve İnsanlığı Özlüyoruz
K
Emrah POLAT
Vahametlerle İmtihan ve Müracaat
K
Mehmed ESMER
Kubbetüs Sahra'yı tanıyacağız
K
Elif NİSA
Gerçekten İnsan Azar
K
Elif MUSLUOĞLU
Cemâli Bâ Kemâle Seyredelim
K
Fikriye AYYILDIZ
GAFLET
K
Merve YAĞMUR
ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ
K
Fuat TÜRKER
Münafıklar Kavramıyorlar!
K
Hüray BOZBIYIK
TESETTÜRÜN VERDİĞİ HUZUR
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir, “Allah var, problem yok!” adlı kitabında, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Allah'a dayanıp, O'na güvenen insanların bir şekilde aydınlığa kavuşacaklarının farkındalığını oluşturuyor zihinlerde…
 
E-POSTA LİSTESİ
 
FOTO GALERİ
 
ANKET

Web Sitemize Nasıl Ilaştınız?




 
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry

Sitemizde yayınlanan haberlerde basın ahlakına, hukuk ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağımıza söz veririz. Yazarlarımızın yazılarıyla ilgili her türlü sorumluluk kendilerine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

Adres : Sizde Araştırmacı Yazarlara Katılabilir Çalışmalarınızı Yayınlatabilirsiniz! arastirmaciyazarlar@gmail.com a Ad Soyad ve Yazar Resminizle birlikte gönderin değerlendirelim